söndag 31 januari 2010

Söndagsmelankoli

Bild: Lina Sheynius

Samma visa, söndag efter söndag, år ut och år in.
Huvvaligen.

Nej vi tar lite musik istället: Söndag

Söndag

Fin låt, fin tjej, hejhej.

lördag 30 januari 2010

Tonårsnostalgi


Ja, det kan hända att jag är i ett förtidigt skede i mitt liv för att bli nostalgisk över mina ungdomsår. Men idag är det en sådan afton då jag råkar befinna mig i just detta bakåtsträvande sinnestillstånd.

När jag var 17 och 18-år var jag lite vad man kan kalla on top of my game. Det spelades massa pop, dansades en hel del, lyssnades på både skitkass och fenomenalt bra musik och streetartades. Man kände sig påläst och skithäftig och mådde ganska dåligt men samtidigt på ett sådant vis att jag såhär i efterhand kan romantisera det till det yttersta.

Så här får ni en liten spellista som är en hyllning till en tid fylld av melodicor, fioler, tamburiner, knut-på-huvudet, lösbröd, döda duvor, handklapp, kinaskor, varma nätter på Phone Me, 14-års-lajv, förälskelser och inbillad självdistans.

Baparapapappa:Tonårsnostalgi

Lördagskväll.


Sitter hemma i myselägenheten och hatar Falun, lyssnar på fet musik, tänker tillbaka på mina ungdomsår, dricker te och funderar på om jag ska gå bort till min käre vän Victor denna afton eller om trotsa allt och bara sitta inne och chilla.

Fortsättning följer...

fredag 29 januari 2010

Snörvel SnörvelFyfarao!
Dunkande huvud och igenmurad näsa. Varför kan jag aldrig få vara frisk? Nu sitter jag här och pluggar och snorar.

Idag ska jag klippa mig, sedan träffa en vän och sedan antingen gå hem och dö av digerdödsförkylningen, åka till Stockholm eller gå på Kåren.

Livet i punktform och polaroidbilder


 • Jag har fått en gammal förmodligen obrukbar, men ack så tjusig symaskin av min gode vän Herr Forell.
 • Jag har börjat snarka.
 • Jag har legat inne och på 70-talslakanen och stirrat i taket kanske lite för många dagar.
 • Jag är väldigt förkyld.
 • Idag har jag ätit en semla och två semellock.
 • Falun är tomt utan dinosari.
 • Jag vill ha vår.
 • Mina takfönster är helt igensnöade.
 • Jag misstänker att någon sjuk varelse har seriemördats i mitt avlopp och ligger där och ruttnar.
 • Världen är en ganska kylig plats, full av trams.
 • Världen är ganska fin ändå, och full av hud och tårtor och konstiga kvällar och sjuka människor.
Tack för mig.

onsdag 27 januari 2010Hmhprf.
Jag har nog inte så mycket att säga dessa dagar.

onsdag 20 januari 2010

Plugg
Denna afton har präglats av ett helthjärtat försök till tentaplugg, bad, en skypesession, depression, gröt, kaffe och hmhjks, nämde jag plugg?

Huvvaligen. Tur att jag har det fint där jag pluggar iallfall.

Även om det inte motverkar deppet över att jag sitter här istället för att sitta i stockholmslägenheten och vara glad över The XX spelningen som jag olyckligtvis fick lov att skippa. Men men.

I morgon står det blodprov, injektioner och demensvård på schemat. Blir fett.

Sovkompis


För några veckor sedan framförde Sari hennes idé om sovkompisar till mig. Sovkompisen ska helst vara en snubbe som bor på regementet, som man kan gå och sova med om man har tråkigt, kanske ligga och läsa en varsin bok, skeda, dricka kaffe på morgonen och sedan gå till sitt. En polare som man kan sova sked med helt enkelt.
Själv kände jag att jag kanske inte riktigt hade något behov av någon sovskedkompissnubbe, även om idén är smått fantastiskt.
Hur som haver så har det blivit många nätter på regementet på sista tiden, dock har jag funnit min sovkompis. Nämligen kvinnan som myntade begreppet. Så bra tänker jag. Det fungerar helhyvens måste jag säga, vi dricker kaffe och pratar och sover och läser böcker och lyssnar på musik.
Problemet är att jag inatt råkade prata sömnen och skickade döden på alla. Så nu är hon lite smårädd för mig, och det är även jag. Jag har liksom ingen aning om vad jag kan ha drömt när jag med en bestämd ton sagt "Alla ska dö".
Så sovkompisteorin håller inte, om man pratar i sömnen. Som jag tydligen gör.

tisdag 19 januari 2010

Succé!

Dessa eminenta Stig Lindberg, Berså, Gustafsberg-skålar hittade jag på myrorna för en billig penning förr a veckan. Gamla och fina är dom, ganska stora också.
Succé!

söndag 17 januari 2010

Herregud. HKLS är en jävligt risig tjej.

onsdag 13 januari 2010

Jag och Elin har en eminent men prettentiös skypesession där vi har tända ljus och läser för varandra.

Då vill jag leva.

tisdag 12 januari 2010

Köld och Känslor

Det är kallt i Falun dessa dagar, vilket är fine för mig eftersom jag gillar kölden.

Jag har liksom på något vis alltid känt att jag fungerar bättre som människa när det är lite kallare i luften. Kanske inte rent fysiologiskt då jag får det jobbigt att andas och fryser, utan mer på ett sådant vis som att jag får det lättare att tänka, lite som i "Håll huvudet kallt Eddie".
Kanske är det en vanesak. Har man växt upp brevid ett skidspår eller på det ena höghöjdslägret efter det andra på diverse alptoppar så kanske det bara är så att man inte fungerar under varmare förhållanden. För lite så är det minsann, att jag inte fungerar.

Lika är det med relationer. Kanske även det pågrund att de lite mer kyliga förhållandena på känsloplanet från min uppväxt. För jag blir obekväm när allt är sådär varmt och fint och känns bra. För jag tänker att det minsann inte kan vara sommar och digerdödshetta förevigt.

Jag tycker helt enkelt att det är lite småjobbigt att vara omtyckt och att tycka om. Inte för att jag har svårt för att älska och blaha blaha. Utan tvärtom för att jag har alldeles för lätt för att älska, för att bry mig. Till den högsta grad att det alltid blir smärtsamt, klibbigt och förjävligt. Jag är liksom en sådan människa som när jag väl tycker om någon klär av mig naken på direkten, sedan får det bära eller brista. Antningen blir det en succé och jag blir omtyckt tillbaka eller så får jag stå där med svansen mellan benen och vara blottad.

Därför gillar jag kylan bättre. När jag kan hålla mig borta från känslor och istället vara påklädd och klartänkt. Trots detta så vet jag att det inte kan vara vinter jämt.

Nej det är svårt det där:
Att vara varm och sårbar eller att vara kall och klartänkt.

Den svartvita veckan har börjatmåndag 11 januari 2010

Den förgångna helgen

Var jag berusad, förvirrad och proggig. Hade våffelfest, var överallt på samma gång och drack rödvin på regementet. Helt bra, helt ofokuserad och helt fysiskt dränerande.

söndag 10 januari 2010

Motljus och Magmonster

Marmelade Fires


Bild: Lina Scheynius

Vi är en sammansvärjning av människor som inte vet vad de vill, sa jag till Elin idag på vårat 3 timmar långa skypemöte. Sådant äro livet dagar som dessa.

Kaotiskt, velande, hysteriskt.
Men samtdigt lite fint.

torsdag 7 januari 2010

Fioler och Tidsmaskiner


Bild: Elin

Varför i hela fridens namn har jag inte hämtat min fiol ännu? Hade varit så fröjdefullt att ha den nu. Ju.

Det hade även varit fint med en tidsmaskin så jag kunde åka tillbaka till den dagen då bilden togs. När Elin var hos mig i Falun, när det var varmt i Falun och när jag var barfota och övade polska och åt chokladpudding och tittade på Tillsammans. Fina tider. Oja!

tisdag 5 januari 2010

Den duktiga tjejen

Jag är verkligen en sådan dära duktig tjej, som tar tag i saker när man ska ta tag i dem, som gör det jag ska när jag ska göra det, som inte skjuter upp saker, som är med på alla seminarium trots att de inte är obligatoriska En sådan tjej du vill ha i din grupp när du gör ett grupparbete, en sådan tjej som du ville sitta brevid på lektionerna på högstadiet, en sådan tjej du vill ska sköta din deklaration.

Som idag, då ställde jag klockan på nio, gick upp, tappade upp diskvatten, spatserade ner till tvättstugan och fixade med tvätten, kom upp i lägenheten igen och tänkte; Nu ska jag minsann koka gröt och sitta i köket med gröten och kaffet och plugga farmakologi och imunologi och bara sitta där hela dagen och studera och vara duktig.

Sedan tänkte jag; Nej, jag måste ju självklart ladda inför denna stora psykiska intellektuella påfrestning om detta överhuvudtaget ska gå vägen.

Så då satt jag mig i sängen med min gröttallrik och stora kaffekopp och lyssnade på musik och läste i Mia och Klara-boken och fnissade istället. Nu, några timmar senare så sitter jag fortfarande här och laddar, som jag kallar det.

Summan av kardemumman:
Jag är absolut ingen duktig tjej.

måndag 4 januari 2010

2009 var det året då jag:

 • Tänkte flytta till skåne, men ändrade mig.

 • Började läsa till sjuksköterska.

 • Köpte mitt första hus.

 • Gjorde slut och slutade bo med Eric, min bästa vän och första jättestora kärlek.

 • Klarade mig ensam.

 • Träffade fantastiska människor.

 • Var lycklig i små skitiga studentrum.

 • Drog ihop äventyr.

 • Chillade i Berlin.

 • Åt tårta mitt i natten och vandrade i brutal kyla för att dricka te mitt i natten.

 • Började lyssna på musik igen.

 • Förstod vad som är viktigt och spelar roll.

Ett bra år, måste jag säga. Ett av de bästa åren någonsin tror jag.

Röven

Jaha, då ligger jag här utslagen i sängen och äter mackor och hetsdricker te och tranbärsdricka. Jag har ingen aning om varför jag konstant måste vara sjuk men så hård är iallafall min verklighet. Hostar jag inte så har jag feber, har jag inte feber så har jag urinvägsinfektion, har jag inte urinvägsinfektion så är jag snuvig, är jag inte snuvig så har jag väl brutit lårbenet, har jag mot förmodan då inte brutit lårbenet så är jag hostig. Etc. Etc.

Tur att jag har filmer och en sjutton meter hög hög av böcker och föreläsningar och antekningar att gå igenom.

Höghöghöghög.

Om att vilja fly, kanske.


Dagar som dessa, då allt går lite i motvind, så vill jag bara att sommaren ska komma så jag kan flytta ut till mitt hus. Jag vill mysa med djuren, höra fårens bräkande, ta långa promenader och titta på tjurarna, gå ner till bryggan och titta ut över vattnet, dricka portvin på kökstrappen, baka kakor i den lille ugnen, ligga på den 200 år gamla soffan och läsa böcker, påta i landet, klippa på häcken, spela LP-skivor och lyssna på asparnas sus.
Där ute spelar varken tid eller karlar eller något roll. Man hänger med naturen och gör lite som man vill.
Det i sig är ju en drömtillvaro.

söndag 3 januari 2010

Gammalt roligt: PMSHK


Hittade denna i ett block. Jag var nog bitter och samhällskritisk när jag ritade denna. Ungefär i samma sinnestillstånd som i dag alltså. Konfliktsökande, känslig, pratar om gud och den rödgröna alliansen
PMS
2009-03-13 - 21:08:44
-------------------------------------------------------------------------------
Jag behöver nog inte säga mer än så tror jag. Jag känner liksom att jag fick in allt där, för sisådär ett år sedan. Jag har dock ingen vidare PMS nu förtiden, är inte speciellt bitter och tänker inte så jätte ofta på den rödgröna alliansen
Men då kan man fråga sig, är mitt huvud tomt nu när jag inte har PMS längre? Givetvis inte. Det är fullt av livsfrågor och relationstankar och framtidsångest. Jag chillar bara på allt lite vilket gör att jag istället för att vara den där menstjejen så är jag mera likgiltig samtidigt som jag är full av tyckaom och sakn och tvivel.
Menstjejen ligger mig dock, trots PMSbristen väldigt varmt om hjärtat och jag är nog fortfarande svår och gråter ibland och tänker på politik och gud. ( Då främst de jävla nynazisterna som paraderar på faluns gator, låt oss gå upp till kamp)